BETT-mässan 2014

Att följa den tekniska utvecklingen kopplat till skolan är inte alltid lätt. Det går oerhört snabbt och utvecklingen som vi trodde skulle stagnera fortsätter sin resa. Vi vore dumma om vi inte insåg att det hela tiden händer något som vi måste vara med att anamma. Att stå utanför och se på kan tendera att vi tappar våra elever, deras framtid och möjligheterna att vara med och påverka. Vi utbildar dagens ungdomar för framtidens arbeten som vi inte kan namnge idag. Utbildning handlar idag om mer än kunskap! Det handlar om kompetens och innovation. Det är detta som vi måste möta i dagens skola och därför måste vi vara en del av nutiden och framtiden, inte av dåtiden.

Det är detta BETT-mässan handlar om. Under nästan en vecka varje år trängs föreläsare, företag och nätverkare för att få ta del av och delge varandra. Pedagogiken idag måste innebära att vi arbetar med öppna dörrar och delar med oss av det vi lär och upptäcker, för imorgon är det troligtvis försent och någon annan har delat med sig av det vi trodde vi kunde hålla för oss själva. Tekniken löser av vartannat på mässan, men det är enkelt att se tendenser och om man anstränger sig också de pedagogiska vinsterna i vissa metoder.

Det är svårt att ge några enskilda exempel som skulle vara bättre än andra, men att jämföra olika produkter, pedagogiska metoder mm mot varandra är en vinst med mässan. Företagen och dess konkurrenter är där. För min del var det ganska tydligt att det i år var mer kreativitet präglat bland utställarna och föreläsarna. Kanske har de sneglat åt den svenska modellen i innovationsrikedom snarare än Pisa-undersökningar.

Min absoluta favorit på mässan var ”Sinnenas klassrum” eller Sensory classroom. En fantastisk upplevelse i ett klassrum som verkligen berör med ljud, ljus och rörelse. Sätt er in i att kunna uppleva norrsken i ett klassrum med inte bara visuellt utan med temperaturfall, vindstyrkor, buller och vibrationer eller fågelsång, dofter och kanske regn. tror att det måste upplevas.

Andra intressanta saker är alla företag som arbetar med video, videoredigering och animationer. Perfekta redskap och med lite kreativitet kan man lätt utveckla egna lärmiljöer. Besöket hos Wordwall och se vidareutvecklingen av deras system var givande och teknologin har anpassat sig till androider och iPads. Dock måste man fortfarande ha clicks och dessa heter numera 7.0! 3D-tekniken har lyfts ut från mörka rum och till skarpa LCD och Led-skärmar. Det märks också att tekniken riktar in sig på många av de estetiska ämnena då det fanns en mängd innovation program och produkter för idrott, musik, bild och slöjd. Lägg till alla varianter av LEGO som bara växer för varje år. Dessutom har även 3D-skrivarna fått större utrymme och dessa fick vi även uppleva på Kents College i Canterbury.

Slutligen så är det oerhört intressant att följa vår tids skolutveckling kopplat till IKT. Något som vi alla måste göra på ett eller annat sätt och inte bara teknik utan även pedagogik, klassrum, skollagar, läroplaner mm. Vart är vi på väg? Står vi kvar vid busshållplatsen och väntar på rälsbussen medan andra tar japanska snabbtåg till nästa nivå?

Stefan Thorvaldsson

http://www.bettshow.com

Annonser
Categories: IKT | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Mitt Flippade Klassrum

"Education is not a preparation for life - education is life itself"

Omvärldsbloggen

IKT i skolan & förskolans värld

Logopeden i skolan

IKT i skolan & förskolans värld

Datastudion

IKT i skolan & förskolans värld

%d bloggare gillar detta: