3D-teknik tar steget in i förskola och skola

I början av februari flyttar 9 stycken 3D-skrivare in på olika förskolor och grundskolor inom Barn- och ungdomsförvaltningen. Genom att placera 3D-skrivare mitt i verksamheten kan barn och elever få en konkret inblick i hur ny teknik fungerar och vad den kan användas till.

3D

Tanken är att barn, elever och pedagoger ska få lära sig mer om hur tekniken fungerar, vad den innebär och hur den kan användas för att skapa nya lösningar på praktiska problem.

Genom att skapa 3D-modeller med hjälp av ritprogram, som Tinkercad kan man skriva ut det, som skapats på datorn i fysiska modeller för att ytterligare synliggöra lärandet. Arbetet går från idé och idéutveckling till arbete med design, prototyper och en färdig produkt. När utskriften är klar går det att se, hålla och testa sina idéer i verkligheten.

3D-skrivare på förskolan eller i klassrummet innebär att barn och elever med all sannolikhet utsätts för teknik, som de kommer att mötas av i sina framtida karriärer. Det ger dem en flygande start på morgondagens utmaningar. För industrin river 3D-skrivare barriärer med oöverträffade materialfunktioner, imponerande detaljer, precision och hållbarhet. En 3D-skrivare kan skriva ut i olika material (t.ex. metall, pulver eller plast). Barn- och utbildningsförvaltningens val av skrivare använder tekniken FFF: fused, filament fabrication. Det innebär att en plasttråd matas in i maskinen, som sedan matas ut i smält form enligt en ritning. Maskinen har ur säkerhetssynvinkel filamentrulle och byggvolym helt innesluten bakom dörrar och skriver ut i miljövänlig, giftfri plast.

Syftet med projektet är att förstå hur tekniken fungerar och att kunna utveckla den vidare tillsammans med andra. Tekniken är inte en magisk kraft som formar oss, utan vi behöver lära oss att forma den utifrån våra intressen och behov. Är du intresserad av att veta mer om fortsättningen av projektet och dess utfall kommer här att publiceras fler nyheter under våren, samt på Datastudions blogg och Fronter.

3D-skrivare finns på:

  • Kvibille förskola
  • Sofiebergs förskola
  • Hovgårdsskolan
  • Haverdals byskola
  • Snöstorpsskolan
  • Brearedsskolan
  • Sofiebergsskolan
  • Furulundsskolan
  • Söndrumsskolan
Annonser
Categories: IKT | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Mitt Flippade Klassrum

"Education is not a preparation for life - education is life itself"

Omvärldsbloggen

IKT i skolan & förskolans värld

Logopeden i skolan

IKT i skolan & förskolans värld

Datastudion

IKT i skolan & förskolans värld

%d bloggare gillar detta: