BETT 2015 – Microsoft, Infomentor, Scanners, 3D-printers och programmering

BETT 2015 är över. Tusentals besökare har än en gång varit i London på mässa för att inspireras, nätverka och reflektera kring hur IKT kan stödja, utveckla lärande och vilka utmaningar det finns för skolutveckling. Vad var det då för trender, innovationer och intressanta personer som vi såg?

En tydlig trend BETT 2015 var programmering. Flera nya företag visade på hur man kan integrera programmering i undervisningen med antingen programvara eller webblösningar på dator, iPad, legorobotar eller små robotar. Dessa i sin tur interagerar med din Smartphone – otroligt spännande! Programmering och kodning för barn/elever lär vi se mer av, både England och Finland har redan med det i sina läroplaner. I förra veckan gick det även att läsa att några av Stockholms skolor väljer att föra in programmering på prov som eget ämne.

Ytterligare en reflektion/iakttagelse var att 3D-skrivare och Raspberry Pi slagit igenom under årets mässa. Raspberry Pi går att beskriva som en enkel, liten dator som kan användas på flera olika sätt. Vi kikade lite snabbt hos ett av företagen som marknadsförde Raspberry Pi för att programmera i Minecraft eller för att bygga musik med block eller kommandon. Vi såg även ett annat undervisningsmaterial som bygger på Scratch, vilket finns tillgängligt för alla pc inom BUF eller kan laddas ner som app.

På mässan föregick även mängder av föreläsningar. Några som man kunde välja att lyssna på var; Jack Andraka (Amerikansk forskare), Jimmy Wales (grundare av Wikipedia), Sir Bob Geldof (musiker mm) och John D. Couch (Vise president för utbildning/Apple) m. fler. Med andra ord ett brett spektra av inspirerande personligheter med olika kopplingar till IKT.

Ett intressant nyhetsexempel som presenterades i form av mjukvara under BETT 2015 var Office Mix. I Halmstads kommun har vi haft tillgång till Office 365 ett tag och därför kändes det väldigt naturligt att se vad de hade att erbjuda. Detta kan ge flera nya bra infallsvinklar i det fortsatta arbetet med att förvalta den hårdvara vi har idag och förbättra IT-lösningar i Halmstads kommuns skolor och förskolor. Vad är då detta? Jo Office Mix är ett gratis tillägg i Powerpoint som låter dig spela in dig själv och din presentation samtidigt som du kan rita, markera och peka i den. Filmen kan publiceras upp på Office Mix hemsida som på en egen Youtube kanal eller helt enkelt sparas som en egen filmfil. Det här tillägget passar ju utmärkt för att jobba med t ex Flipped Classroom. Microsoft Sway är ett annat sätt att presentera eller hålla en genomgång än tex Powerpoint. Kändes lite kul och modernt. Man kan lägga till vilket innehåll man vill i Sway och man bygger upp det med en typ av boxar som man antingen kan ha bilder, filmer eller text mm i.

Under mässan demonstrerades också möbler för framtidens klassrum med smarta tekniska och flexibla lösningar som främjar ett entreprenöriellt lärande. Vi var på en demonstration av ClevertouchTV och tittade extra på den nya versionen av Displaynote, som vi faktiskt har licens på i Halmstad, men som kanske inte används speciellt aktivt. Interaktiva skärmar med olika touchfunktioner har utvecklats och smartare blir de. Numera kan man till exempel växla fritt mellan penna, fingrar och handflata tack vare objektigenkänningen, hur smart var inte det? Är du intresserad att prova Displaynote så kontakta Jan Nilsson.

Eftersom BUF är på gång att på sikt att byta plattform tittade vi också på flera portal lösningar som t.ex Infomentor och It´s learning. Till exempel visade Infomentor hur de hittat en integration med Office 365 som gör att man lätt kan komma åt filer man har där för att föra in i Infomentor. Man får också då en ”single-sign-on-lösning” som innebär att man som lärare och elev loggar in med samma lösenord som man har till sitt Office 365 även i Infomentor. Microsoft Yammer är även det en del av Office 365. Vi lyssnade på en liten presentation kring detta och kort sagt kan man ju säga att det är Microsofts Facebook, men med den fördelen att det inte är öppet för alla utan kan lätt användas som kommunikation till eleverna när man har Office 365. Något att fundera över eller kanske prova på.

En fräck hårdvara, som vi också tog en extra titt på var det trådlösa mikroskopet. Med högkvalitativ optik, fullt utrustad programvara, flera förstoringar och en rad tillbehör, kan flera personer se och ta del av det som visas under luppen – allt enligt den moderna skolans behov! Minst sagt – fräckt!
Detta var ett axplock av mycket mer – BETT 2015.

Jan Nilsson och Elisabeth Hallén

Länkar:
Trådlösa mikroskop: http://www.data-harvest.co.uk/catalogue/digital-imaging/primary/smartmicroscopes/primary-smartmicroscopes
Displaynote: http://displaynote.com/
Microsoft Office Mix: https://mix.office.com/
Microsoft Office Sway: https://sway.com/
Minidator Raspberry Pi: http://www.raspberrypi.org/
Programmering: http://www.rainforestcoding.co.uk/

Annons
Kategorier: IKT | Etiketter: , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Mitt Flippade Klassrum

"Education is not a preparation for life - education is life itself"

Omvärldsbloggen

IKT i skolan & förskolans värld

Logopeden i skolan

IKT i skolan & förskolans värld

Datastudion

IKT i skolan & förskolans värld

%d bloggare gillar detta: