Hett och sett på BETT2015, ExCel i London

Några hektiska, välfyllda och inspirerande seminariedagar på BETT2015 startade med ett seminarie där Sir Bob Geldof sammanfattade att lärandet hos en elev inte bara handlar om verktygen som används utan hur mötet med dig som pedagog och ditt sätt att använda olika verktyg påverkar elevens möjligheter att lära. Du som pedagog är viktig!

IMG_0535

Både Jimmy Wales, grundare av Wikipedia och John D Couch, Apple’s Vice President of Education pratade om vikten av att se i vilken värld våra elever växer upp i. Vad är det självklara som alltid funnits för våra elever men inte för oss? ”Technology is only technology for people born before technology existed” – John D Couch. Jimmy ställde frågan till några elever; Vad är ett uppslagsverk? Svaret blev: Uppslagsverk? Är det typ Wikipedia?
Vi måste komplettera i skolan med de verktyg som eleverna dagligen använder. Inte enbart använda de verktyg vi själva är vana vid att använda.

”Education is in our DNA” – Steve Jobs
”Everybody is a genius, but if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” – Albert Einstein.

Elever från Bohunt School och Grazebrook Primary School visar hur man kan använda digitala verktyg tillsammans med ”vanliga” instrument inom musik. #iPadband Eleverna höll en konsert med hjälp av iPads, sång, elgitarr och tamburiner. Det var otroligt inspirerande och fascinerande att man med teknikens hjälp kan åstadkomma en hel orkester. Att man dessutom kan kombinera det med ”analoga” instrument, sång och dans visar att det ena absolut inte behöver utesluta något annat. http://youtu.be/_YBuSMcYcj4

IMG_0163

Hett just nu; programmering från förskoleåldern via appar som ex Kodable, Bee-Bot där orsak-verkan, logiska tänkandet tränas på ett annorlunda sätt. Även att skapa sociala berättelser/sekvenser med början-mitt-slut med Lego Education Storystarter. Minecraft är ett annat exempel på program som kan användas långt upp i åldrarna där programmering sker med block eller i javascript. Raspberry Pi är en dator där man kan lära sig att programmera i språken Python och Scratch detta kanske vänder sig lite mer för de lite äldre eleverna.

IMG_0532

Både Microsoft och Google har flera olika lösningar för samarbete i och utanför klassrummet. Microsoft via Office365 med socialt nätverk Yammer, presentationsmöjlighet/Flipped Classroom med Office Mix där du spelar in i din PowerPoint och kompletterar med videomaterial och övriga officetjänster inkluderade, som en office mix.
Office Mix fungerar utmärkt för den som kör Office 2013 och laddas ner via https://mix.office.com
Kanske dags för Halmstads kommun att uppgradera till Office 2013 nu?

Office Mix erbjuder en plattform där det är möjligt att dela med dig till andra av dina produktioner på ett smidigt sätt. Många som använder Microsofts lösningar i undervisningen, använder också OneNote för gemensamma anteckningsböcker i klassrummet. Google Apps for Education (GAFE) har liknande lösningar med Google Classroom. GAFE släpper också ”Unlimited storage for limitless knowledge”. Det betyder att det numera inte finns någon lagringsgräns i Google Apps for Education.

Vi hann även med att prova lite nyheter såsom Samsung Galaxy Gear VR- glasögon 360, tittade på några olika plattformar (It’s Learning, Hypernet, Fronter), MDM-lösningar (Meraki), Greenscreen, Einstein ett undersökande digitalt labb-material på olika nivåer från förskola till högstadiet/gymnasiet m.m.
img_0533.jpg”>IMG_0533

Att ta hänsyn till vid kommande plattformsupphandling är vilket behov verksamheten har och vad har vi redan tillgång till via Office365/OneNote/Yammer och Google Apps for Education/Classroom/Google+

Omvärldsbevakningen gjord av:
Anette Klarén och Jennie Gustafsson, Datastudion
Mats Andersson, KLC/Teknisk service

Länkar till ovanstående text:
#iPadband http://youtu.be/_YBuSMcYcj4
Office Mix https://mix.office.com
Meraki https://meraki.cisco.com/products/systems-manager
Einstein http://www.studentcalculators.co.uk/acatalog/Fourier-Datalogging—Einstein-Tablet.html
Yammer https://www.yammer.com/
Samsung http://www.samsung.com/se/consumer/mobil/wearables/gear/SM-R320NPWGNEE
It’s Learning http://www.itslearning.se/larplattform
Hypernet http://www.ist.com/sektor-2/grundskola?tabID=257

Annonser
Categories: IKT | Etiketter: , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Mitt Flippade Klassrum

"Education is not a preparation for life - education is life itself"

Omvärldsbloggen

IKT i skolan & förskolans värld

Logopeden i skolan

IKT i skolan & förskolans värld

Datastudion

IKT i skolan & förskolans värld

%d bloggare gillar detta: