TorgIT

TorgIT – Resurscentrum Kärnhuset

En mötesplats med fokus på IKT inom förskola och grundskola i Halmstad. Den 24 november 2016 är det dags igen på Kärnhuset. Klockan 14.30 slår vi upp portarna och bjuder på fika, kl 14.45 hälsar vi alla välkomna och 15.00 startar det första seminariet. Dagen avslutas kl 17.45. På TorgIT har du chansen att inspireras och utvecklas tillsammans med andra, med fokus på IKT (Information och KommunikationsTeknologi) inom förskola och grundskola.
TorgIT bygger på ett antal 30 minuters seminarier där olika delar av vår verksamhet får en möjlighet att inspirera dig och dina kollegor kring IKT. Du får en möjlighet att lära av andra och göra det till ditt eget.  Antalet platser är begränsade till 120.
Först till kvarn!
Sista dagen för anmälan är söndag 20 november. I anmälan gör du din intresseanmälan för de olika seminarierna. Förutom seminarierna kommer det även att finnas möjlighet att ta del av 3D-printing, Zcooly Hack mm på ”Torget”

 

Datastudion

 TorgIT

Kommande TorgIT

 

Senaste TorgIT

Tidsschema

(Läs mer om seminarierna längre ner på sidan)

tidsschema-farg2

Länk till utskriftsvänligt schema utan färg

 

Program TorgIT 24 november 2016

Seminarie Innehåll
Språk genom Appen Shadow Puppet kopplat till Unikum Helena och Anna på Laxöns förskola visar hur de arbetar tillsammans med barnen på ett enkelt sätt i appen. Den ger barnen ökad delaktighet i sin egen dokumentation och  som de sen kan använda i barnets lärlogg på Unikum.
Lärcirklar – på riktigt. SO på högstadiet samt ämnesövergripande

Inställt

Conny, Trönningeskolan, visar hur det är uppbyggt, vilka möjligheter det öppnar upp för eleverna att ta in fakta men också vilka möjligheter som verktyget ger eleverna att visa sina förmågor. Kommer också att prata lite kring hur man bygger sina egna lärcirklar och vilka prarmetrar man då utgår ifrån. Min inrikting kommer ju i första hand att ligga mot högstadiet och SO, men också kring ett ämnesövergripande tänk.
3D – en rolig inspirationskälla 3D är en rolig inspirationskälla där alla elever – på egen hand eller klassvis – kan bidra med idéer, förverkliga mindre byggprojekt, göra egna leksaker eller nyttoprylar och utforska en växande värld av 3D-idéer på webben. IKT-inspiratören Jonas berättar och visar vad som krävs för att lära ut 3D i skolan?
För att bäst utnyttja och använda 3D-tekniken i skolan (precis som överallt) förutsätts några få ingredienser:
• Kunskap
• Engagemang och intresse
• 3D-programvaror (kan vara gratis)
• 3D-hårdvaror (3D-skrivare, 3D-skannrar) och några få tillbehör
• Dator eller surfplatta (inga särskilt höga systemkrav)
• USB-minnen eller SD-kort
• Förbrukningsmaterial (t.ex. plastbyggmaterial för 3D-skrivare, så kallat filament)
• Några vanliga handverktyg (t.ex. skruvmejslar, insexnycklar och palettkniv) är bra att ha till 3D-skrivarna
Exempel på 3D i skolan och i undervisningen
Vad kan man då konkret ha för nytta av 3D i skolan? Som i all undervisning passar olika exempel för olika årskurser. Här är några exempel som kan trigga inspirationen:Åk 1-3 (för Autodesk Tinkercad + 3D-skrivare):
• Skriv ut elevens namn eller andra skyltar i 3D
• Formge och skriv ut ett pennställ
• Formge och skriv ut spelpjäser
• Formge och skriv ut smycken eller verktyg från olika epoker, ex. bronsåldern.
SvA med iPads – nyanlända/FBKL Sandra på Fyllingskolan visar de appar, hemsidor, översättningsverktyg och digitala läromedel som vi använder (bl.a. LIN och lärcirklar för nyanlända).
Blir en praktiskt visning där jag visar samt låter de som kommer dit prova på de digitala resurser jag använder.
Wekalyckans förskola dokumenterar i Unikums blogg  På Haverdals förskolor har vi precis börjat använda Unikum för att dokumentera vår verksamhet i bloggen och på så sätt även nå ut till vårdnadshavare. Vi har hittat gemensamma strategier och beröringspunkter mellan avdelningarna – planeringsverktyg, blogg på avdelningsnivå, blogg mellan personal samt information till vårdnadshavare från förskolechef. Med hjälp av ett par olika kategorier fångar vi ögonblick från vår vardag och följer lärprocessen i våra projekt. Är ni i startgroparna med att implementera unikum, men har funderingar på hur ni startar upp, så hoppas jag att detta seminarium kan inspirera er att komma igång.  (Efter kl 16:15)
Arbeta med din klass i Google Classroom. Johan från Österledsskolan visar på hur man skapar ett rum, bjuder in elever, lägger till dokument och länkar, hur man skapar uppgifter, hur man läser elevdokument, hur man skriver kommentarer till eleverna, hur man kan få paddan att läsa upp texten etc
Lektionsplanering med fokus på språket med På riktigt. Johan och Julia jobbar på Valhallaskolan i Oskarström. Där använder de sig av en digital plattform som heter På riktigt. Där gör de lektionsplaneringar och alla uppgifter till eleverna sen sker bedömningen i Unikum, mycket av arbetet sker i Office 365.  De jobbar ämnesövergripande med mycket fokus på att använda språket.
Gleerups webbaserade läromedel. NO-ämnena på mellanstadiet. Pedagogen från Trönningeskolan visar hur det är upplagt och hur det fungerar. Hen pratar om vilka olika möjligheter det finns med deras digitala böcker med inriktning mot NO-ämnena på mellanstadiet
Framtidsverkstaden på Eldsbergaskolan/Trönningeskolan. Innehållet på detta seminarie är från idé till verksamhet. Peter som arbetar på Eldsbergaskolan lyfter
lite om förutsättningar och vad som behövs för att komma igång med en framtidsverkstad.
iTunes U för din skola.

Inställt

iTunes U för din skola.
Söndrumsskolan presenterar: Vilka fördelar ser vi och vad krävs det av er på skolan?
iTunes U ett verktyg för att göra multimodala kurser. Gör kurs med material och uppgifter tillgängligt för eleven och kollegan.
GreenScreen – levandegör din presentation på ett kreativt och lustfyllt sätt. Att använda GreenScreen i undervisningen är ett kreativt och lustfyllt arbetssätt där eleverna enkelt kan förflytta sig till helt andra platser i sina redovisningar. En GreenScreen ger fantastiska möjligheter att med hjälp av stillbilder eller filmklipp levandegöra det man vill berätta om. Vad sägs om att stå på Mount Everests topp när man pratar om bergskedjor, befinna sig i en härlig sommaräng när man sjunger och spelar Idas sommarvisa eller presentera väderfenomen som en riktig meterolog? För förskola, fritidshem och grundskola. Lisa från Åledsskolan.
IKT i språkundervisning.  Svenska, engelska och moderna språk främst åk 6-9 Efter en tvådagars lång IKT-workshop för språklärare i augusti förra året, kom Sofia Kullgård tillbaka till Brunnsåkerskolan i Halmstad fulladdad med inspiration. Ur djungeln av appar och IKT-verktyg har hon tagit fram dem som hon har haft mest användning för och som har gett bäst utdelning i språkundervisningen. Om tiden räcker till skulle hon också vilja visa hur hon använder Unikum för att få ut det mesta av vår lärplattform. Workshop passar främst språk, och då svenska, engelska och moderna språk. Ålder främst 6-9 men vissa delar kan säkert passa yngre åldrar också. Du behöver ha ett digitalt verktyg med dig (iPad?) Några appar som är bra att ha laddat ner inför workshopen är främst Toontastic. De andra apparna kan hon bara visa, alt att åhörarna har laddat ned (More than one story, Wordgame) men den första tar lite tid att ladda ner om många ska göra det.
Apputveckling. Jutarumskolans samarbete med Högskolan Jutarumskolan har ett samarbete med Högskolan i Halmstad utifrån apputveckling.Under hösten 2015 fick vi på Jutarumsskolan fått chansen att delta en i ett forsknings- och utvecklingsprojekt som handlar om digitalisering för framtidens skola. Syftet med projektet är att skapa en djupare förståelse för hur lärare kan utveckla egna läromedel med utgångspunkt i de pedagogiska utmaningar de upplever i klassrummet. Under våren 2016 har vi deltagit i ett flertal workshops på Högskolan där vi tillsammans med forskare har utvecklat digitala verktyg (Appar) som ska kunna användas i undervisningen. I skrivande stund är det nu dags för eleverna att få vara med och testa denna App som vi har utvecklat. Att involvera eleverna i utvecklings och utvärderingsprocessen är både spännande och viktigt.

Vi kommer att berätta för er om projektets start till mål. Vi kommer även att demonstrera vår App för er.

OneNote. Dagbarnvårdarna i Trönninge dokumenterar. Dagbarnvårdarna i Trönninge familjedaghem använder OneNote för sin dokumentation.
Zcooly skoltjänst. Åledskolan och Zcooly Följ med in i Zcoolys spelfyllda värld. Chäthrin från Zcooly och Linda från Åledsskolan visar tillsammans hur du får  möjligheten som pedagog att följa dina elevers matematikkunskaper på ett överskådligt och enkelt sätt kopplat till Lgr 11.  Spelen är roliga och lustfyllda och elever längtar efter nästa matematikpass . Lär dig  om hur du använder och skickar speluppdrag i Zcoolys härliga matematikvärld.
3D/CAD/Printing med Komtek  Stefan på KomTek kommer och berättar om vad som har hänt inom 3D/CAD/Printing-området fram till idag?
Du får en spännande inblick i modern teknik och de fortbildningar KomTek kan erbjuda dig som pedagog.
IKT på olika sätt i förskolan.

Inställt

Teresa på Jutagårds förskola berättar och visar hur de använder IKT i barngruppen.
Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Mitt Flippade Klassrum

"Education is not a preparation for life - education is life itself"

Omvärldsbloggen

IKT i skolan & förskolans värld

Logopeden i skolan

IKT i skolan & förskolans värld

Datastudion

IKT i skolan & förskolans värld

%d bloggare gillar detta: